Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası 12-18 Aralık tarihleri arasında kutlanır. Yerli Malı Haftası’nda yerli tüketimin bilinçli olarak artması bu hafta süresince tutumlu olmanın, yatırım yapmanın ve yerli malı kullanmanın önemi vurgulanır.
I. Dünya Savaşı sonrası oluşan ekonomik darboğazın ardından yabancı ülkelere para akışının önünün kesilmesi ve toplumsal tutum bilincinin oluşması amaçlanmıştır. Bu amaçla Atatürk başkanlığında, 1923 yılında İzmir İktisat Kongresi toplandı. Bu kongrede yurdun bağımsızlığının korunması, yerli mallar üretilmesi ve kullanılması kararlaştırıldı. 1946 yılından itibaren Yerli Malı Haftası olarak kutlandı. 1983 yılında adı Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası olarak değiştirildi.
Yerli Malı Haftasının amacı, yerli tüketimin bilinçli olarak artmasıdır. Bu hafta süresince tutumlu olmanın, yatırım yapmanın ve ”yerli malı kullanmanın önemi” vurgulanır. İnsanların parasını, malını, eşyalarını, zamanını ve sağlığını gerektirdiği gibi korumak ve dikkatli kullanmasına tutumlu olmak denir. İhtiyaçlara harcandıktan sonra artakalan para ile yatırım yapmanın önemi üzerinde durulur. Tüketilecek ürünlerin ülkede üretilen ürünlerden seçilmesinin gerekliliği anlatılır. Bu şekilde ülkenin zenginliklerinin artması amaçlanmaktadır. Ayrıca bilinçli tüketicilik konuları üzerinde durulur.
Yerli malı, yurdumuzda yetişen ürünlerle fabrikalarımızda, Türk mühendis ve işçisinin emeğiyle yapılan bezden, otomobile kadar her türlü kumaş, eşya, makine gibi mallara “yerli malı” deniyor. Yurdumuzun zengin olması, yeni fabrikaların açılması ve vatandaşlarımıza yeni iş imkanlarının doğması için, paramızın yurt içinde kalmasını sağlamak lazımdır. Bunun için de bütün ihtiyaçlarımız için yerli malı satın almak ve kullanmak gerekiyor. Yerli üretim eşya kullandığımız zaman ise harcadığımız paranın tümü ülkemizde kalmaktadır. Ülkemizin çıkarlarını düşünerek alış-veriş yaparken, her zaman yerli malları tercih etmeliyiz. Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası bu nedenle düzenlenmiştir. Bu haftanın kutlanmasıyla ulusça tutumlu olmayı, tasarrufu, yerli malların kullanılmasını özendirmeyi öğrenmeliyiz 12 – 18 Aralık tarihleri arasında kutlanan bu haftada tutum, yatırım ve Türk malları hakkında bilgiler verilir. Yerli mallarımız tanıtılmaya çalışılır.
“Yerli Malı Yurdun Malı, Her Türk onu kullanmalı” sloganı bu yüzden çok önem taşır.
Yorum yapılmamış "“YERLİ MALI YURDUN MALI, HER TÜRK ONU KULLANMALI ”"